Proguitar - chitara, chitare, chitari, chitari electrice, chitare electrice, chitara electricaProduse - proguitar, chitara, chitare, chitari, chitari electrice, chitare electrice, chitara electrica

Guitar Shop - chitara, chitare, chitari, chitari electrice, chitare electrice, chitara electricaFriederich Gretsch

Din 1883 firma americana Gretsch Company produce unele dintre cele mai faimoase chitare si tobe. Cu accentul si dedicatia puse pe calitate, Gretsch a castigat de-a lungul anilor aprecierea unor artisti renumiti si respectati.

Acum mai bine de 100 de ani Gretsch a creat si dezvoltat un sunet propriu, cunoscut ca "That Great Gretsch Sound".

Totul a inceput in anul 1883, cand un imigrant german, Friederich Gretsch, in varsta de 27 ani, a fondat un mic atelier de instrumente muzicale, producand tobe, tangerine si banjo. Dupa 12 ani, la moartea acestuia, compania a fost preluata de fiul sau, Fred, care a reusit sa dezvolte societatea intr-unul dintre cei mai puternici producatori si importatori de instrumente muzicale din SUA, astfel ca in 1916 firma s-a mutat in Brooklyn intr-o cladire de 10 etaje!

Fred Gretsch a stiut sa urmareasca piata si sa-si adapteze productia la cerintele publicului, care cerea tot mai multe chitare. Astfel, Gretsch a inceput se produca chitare, mai intai chitare acustice archtop pentru muzicienii de jazz si chitare western flat-top pentru muzicienii country. Un an important in evolutia Gretsch a fost 1935, cand s-a alaturat firmei Duke Kramer, care si-a pus amprenta asupra evolutiei ulterioare a companiei, pana in ziua de azi.

La inceputul anilor '50, sub conducerea lui Fred Gretsch Jr. compania a intrat intr-o noua faza de prosperitate in asa-numita era "atomic age'50". Gretsch a fost primul producator care a oferit clientilor finisaje si culori la cerere (custom). In aceasta decada Gretsch a reusit sa-l depaseasca pe Leo Fender, cu creatiile sale. Artisti renumiti ai vremii au inceput sa cante la chitare Gretsch : Chet Atkins, Eddie Cochran and Duane Eddy.

Anii '60 au consituit o alta perioada de succes, culminand cu apetitul lui George Harrison pentru chitarele Gretsch .

Dupa aparitia in 1964 a lui Beatles la popularul show de televiziune "The Ed Sullivan Show" cererea de chitare Gretsch a explodat.
La sfarsitul anilor '60 Fred Gretsch Jr s-a pensionat si a vandut firma companiei Baldwin Manufacturing. Din pacate, Baldwin nu s-a putut adapta evolutiei rapide si spectaculoase a muzicii din anii '60 - psihedelica si '70 - hard-rock. Rezultatul a fost pierderea pozitiei pe piata in favoarea chitarelor Fender.
Firma a fost revigorata odata cu reintrarea acesteia in posesia familiei Gretsch, in 1985, sub conducerea lui Fred Gretsch III, care a adus din nou in atentia muzicienilor modelele de succes White Falcon, Nashville, Country Classic, Tennessee Rose.

La sfarsitul anului 2002 Gretsch a incheiat un acord cu Fender Musical Instruments Corp . pentru producerea si comercializarea chitarelor Gretsch .

Astazi, Gretsch produce o gama larga de chitare electrice solid sau hollow-body, chitare acustice si electro-acustice, chitare Bass Broadkaster, inclusiv modele "artist signature". Cu o traditie de peste 120 de ani, Gretsch produce si detine si alte articole renumite: vibrato Bigsby , tobe Gretsch si Leedy, chitare pedal-stell Sho-Bud.


Colectii Proguitar - chitara, chitare, chitari, chitari electrice, chitare electrice, chitara electrica

MagazineAfla de unde poti cumpara produsele noastre.